You sold your soul but I won't let you win

EN LITEN SMULA UNDERBAR

Så heter debutromanen av Dawn French och jag måste säga att titeln passar väldigt bra in på hela boken i sig, den är definitivt en liten smula underbar. Eller nej där var jag inte helt ärlig, den är en stor smula underbar.

Det här mästerverk handlar om familjen Battle som består av:
Mamman Mo, 50 år, jobbar som barnpsykolog och tycker själv att hennes liv är väldigt alldagligt, grått och ganska tråkigt. Att dottern dessutom verkar hata henne gör det inte precis bättre.
Dottern heter Dora och ska snart fylla arton, hon är en osäker människa som utan att veta om det är en ganska klar bild av vad samhället kallar en fjortis, dock är det mest en fasad.
Sonen i familjen heter Peter men vill helst bli kallad för Oscar eftersom att han känner ett djupt övermänskligt släktskap med Oscar Wilde, han passar inte riktigt in i samhällets normer men det gör inte honom någonting alls eftersom att han anser att alla andra bara inte förstår bättre.

Kapitlen varvas från dessa tre personers synvinkel och liv, man får även lite smått följa pappan, mormor Pamela, Mos kollegor och barnens vänner. Man får följa det vardagskaos de alla lever i och man kan inte riktigt förmå sig att lägga ifrån sig boken förrän man kommit igenom de 391 sidorna.

Boken varvar vansinnigt kul humor som får en att skratta tills tårarna rinner med allvarssamma situationer som verkligen får en att tänka, en bok som har allt vill säga. I och med att den skildrar verkligheten från olika generationer så kan i princip vem som helst läsa den och känna igen sig i någon av karaktärerna vilket gör det lättare att få upp klara bilder i huvudet som gör det ännu mer levande.

Jag ser verkligen fram emot fler böcker av Dawn French och rekommenderar definitivt den här boken till alla som känner sig sugna på en bra bok!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0